Nowy Raport „Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”

Raport „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci” zawiera informacje, które pozwolą poszerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności, by dokonywać świadomych wyborów konsumenckich. Jego odbiorcami są zarówno decydenci, specjaliści,  i konsumenci, wśród których szczególną grupę stanowią rodzice i opiekunowie małych dzieci. 

 

Powstał pod red. prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton i stanowi  uzupełnienie oraz  aktualizację wcześniejszego wydania z 2014 r. W obecnym materiale poruszane są tematy takie jak:

  • Rozwój młodego organizmu oraz jego wrażliwych, jeszcze niedojrzałych układów i narządów.
  • Szeroko rozumiane bezpieczeństwo żywności.
  • Opis potencjalnych zanieczyszczeń występujących w żywności.
  • Przybliżenie roli dodatków do żywności oraz o ich ograniczonym zastosowaniu w żywności dedykowanej niemowlętom i małym dzieciom.
  • Obowiązujące rekomendacje i wymagania odnoszące się m.in. do produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, z oznaczeniem wieku na opakowaniu.
  •   Standardy żywności ekologicznej oraz jej zastosowanie w żywieniu najmłodszych.

 

 Należy podkreślić szczególną wartość obecnej publikacji, która zbiera i opisuje wszystkie aktualne normy i przepisy prawa żywnościowego w tym zakresie. By dowiedzieć się więcej zajrzyj tutaj: Bezpieczna żywność - rozszerzanie diety (1000dni.pl)

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.