Współpraca z Krajowym Instytutem Gospodarki Senioralnej

O INICJATYWIE

Epidemia koronawirusa znacząco wpłynęła na życie osób starszych, będących jedną z najbardziej narażonych na zakażenie grup społecznych. Ograniczenia płynące z obostrzeń epidemiologicznych wymusiły na seniorach w Polsce zmianę stylu życia i spowodowały jeszcze większe zapotrzebowanie na stały dostęp do rzetelnych materiałów edukacyjnych.

W ramach współpracy z Krajowym Instytutem Gospodarki Senioralnej, Fundacja Nutricia wraz z ekspertami, zajmuje się opracowaniem materiałów edukacyjnych na temat żywienia osób starszych i nawyków wspierających zdrowe starzenie się. Materiały publikowane są na dedykowanej osobom starszym platformie ABC Senior, prowadzonej przez Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej.

ADRESACI DZIAŁAŃ

Osoby starsze oraz ich opiekunowie.

GŁÓWNE INICJATYWY

MATERIAŁY VIDEO

Materiały video z udziałem dietetyka i psychologa do kategorii „Zdrowie” na platformie ABCSenior, dostępnego na portalu Youtube #AkademiaABCSenior. Webinary, prowadzone przez ekspertów Fundacji Nutricia, poruszają aspekty psychologiczne motywacji seniora do jedzenia oraz udzielają porad dotyczących układania prawidłowego jadłospisu osób po 65 roku życia.

ARTYKUŁY EDUKACYJNE

W artykułach edukacyjnych i materiałach graficznych, dostępnych na portalu ABCSenior, eksperci Fundacji Nutricia wyjaśniają, w jaki sposób skomponować dietę seniora, by dostarczała prawidłowe ilości składników odżywczych oraz zajmują się zagadnieniem niedożywienia wśród osób starszych. Materiały w wersji online oraz do pobrania i wydrukowania zamieszczone są w zakładce ZDROWIE-DIETA.

INFOLINIA Z DIETETYKIEM

Użytkownicy platformy ABCSenior mogą skorzystać z infolinii, na której porad udziela Karolina Łukaszewicz, dietetyk kliniczny Fundacji Nutricia. Zainteresowani seniorzy i ich opiekunowie mogą skonsultować telefonicznie m.in. sposób żywienia osób starszych czy zaburzenia apetytu, z którymi się borykają.

PARTNERZY

Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej skupia przedstawicieli największych organizacji senioralnych, liderów w poszczególnych branżach biznesu oraz agencje badawcze, a także przedstawicieli świata nauki. Bada potrzeby osób starszych w Polsce i opracowuje rekomendacje dla przedsiębiorców oraz dostawców usług publicznych. Misją Instytutu jest gromadzenie wiedzy i przygotowywanie rozwiązań mających na celu dostosowanie gospodarki i społeczeństwa do długowieczności.

STRONA WWW

Materiały edukacyjne przygotowane przez Fundację Nutricia dla portalu Akademia ABC Senior znajdziesz na stronie: